luni, 20 ianuarie 2014

Speciile de prepelite. Cresterea prepelitelor. Despre Prepelite.



Speciile de prepelite. Despre Prepelite.



Exista o multime de specii de prepelite crescute in custi de prepelite, iar cele mai importante sunt, bineinteles, cele care produc oua si carne in cantitati cat mai mari. Cresterea prepelitelor in custi prepelite pentru comercializare ulterioara se bazeaza asadar pe acele varietati care se dovedesc a fi cele mai productive.




Prepelita japoneza (Japoneze japanese seattle) este una dintre cele mai vechi, dar in acelasi timp productive specii de prepelita din soiul domestic. Isi are originile in Asia si este cunoscuta ca fiind o pasare migratoare. Coloritul este de o nuanta mai inchisa pe spate si aripi si ceva mai deschisa in zona pieptului. Femelele se deosebesc de masculi prin picaturile penajului de pe piept, in timp ce masculii au capul roscat/maroniu.



Femelele cantaresc circa 150 de grame, in medie, iar masculii circa 120 de grame, dar exista cazuri in care o prepelita poate sa cantareasca si 260 de grame in viu. Aceste prepelite de vanzare produc pana la 300 de oua pe an, fiecare ou de prepelita cantarind 10 grame. Varsta la care o prepelita poate deja sa produca primele sale oua de prepelita este de 40 de zile.



Prepelita polar sau argintie isi are originile pe teritoriul francez, iar cei interesati de vanzare prepelite crescute in custi prepelite sunt indeosebi interesati de crestere prepelite din aceasta specie. Produce un numar mare de oua, circa 300 de bucati pe an, fiecare ou de prepelita cantarind intre 9 si pana la 12 grame. Exista astfel de prepelite de vanzare care sunt cautate in special pentru carnea acestora, tinand cont de faptul ca, ajunse la maturitate, in viu, pot sa cantareasca pana la 260 de grame.



Femelele sunt albe sau negre si au pana la 150 de grame, iar masculii sunt frumos colorat in alb si cantaresc undeva la 120 de grame. Din cauza aceluiasi colorit alb, deosebirea dintre female si masculi se face destul de greu. Primele oua de prepelita sunt produse la 40-42 de zile.



Prepelita italiana este o alta specie de prepelite apreciata mai ales pentru productia mare de oua prepelita – 290-300 de oua de prepelita pe an, un ou de prepelita cantarind 9-10 grame si putand fi folosit in cura Prepelite Online. Vanzare Prepeliteou prepelita. Femelele cantaresc circa 140 de grame, in medie, iar masculii pana la 120 de grame. Cresterea prepelitelor italiene implica maturizarea rapida a acestora si producerea primului ou de prepelita italiana la 40-42 de zile.



Prepelita aurie manciuriana. Aceste prepelite isi au originea in partea de nord a Chinei, ia coloritul lor deosebit este un rezultat al amestecului de pene maronii si galbene. Primul ou de prepelita aurie manciuriana se produce la 40 de zile, poate cantari pana la 9-10 grame si, anual, o astfel de pasare poate produce pana la 280-300 de oua de prepelita. In medie, o femela din aceasta specie cantareste pana la 136 de grame, iar un mascul, 120 de grame.
 

vineri, 17 ianuarie 2014

incubarea oualor de gasca

GASCA
Incubare 28-30 zile la temperatura de 38.3 grade C primele 27 zile, dupa aceea 38.9 grade C ( la suprafata oualor ). De la inceput TAVILE 1 si 2 pline cu apa, pentru 75% umiditate. Din ziua a 3-a se intorc pana in ziua 28. Din ziua 10 se aerisesc cate 15 minute zilnic. Intre zilele 15 si 26 o data la 3-4 zile cate o jumatate de minut se scufunda in apa calda 38 grade C. Control ovoscopic in zilele 7 si 14.Din ziua a 28-a, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ). In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen. Puii de gasca nu snt lasati la bazin sau afara sa-i prinda intemperiile( ploi, furtuni ) pana la varsta de 3 saptamani.  www.electrounivers.az.ro