vineri, 9 ianuarie 2015

Sfaturi practice privind incubaţia la păsări. Magazinul cu incubatoare va trimite acasa incubatorul si accesoriile necesare pentru incubare oua. Expediem rapid in toate localitatile din tara incubatoare Cleo la cele mai mici preturi: www.electrounivers.aaz.ro



Sfaturi practice privind incubaţia la păsări.
Acest proces denumit şi clocit, durează aproximativ 3 săptămâni la găini, 4 săptămâni la curci, o lună la gâşte.
Pentru a realiza un procent de ecloziune cât mai mare de la o cloşcă (peste 70%) sau de la fiecare serie de ouă pusă la incubator, trebuie să se ţina cont de urmatoarele aspecte:
– starea de sănătate a păsărilor;
– raportul de sexe (un cocoş la 10-12 păsări, un răţoi la 5-7 raţe, un gâscan la 3-4 gâşte, un curcan la 12-15 curci);
– vâsta maximă de folosire pentru reproducere (4-5 ani la cocoş, curcan, răţoi şi 6-7 ani pentru gâscani);
– reproducerea la păsări are loc după vârsta de 11 luni la cocoşei şi curcani şi după vârsta de 2 ani la răţoi şi gâscani;
– calitatea şi cantitatea furajelor administrate pe cap şi pe zi;
– prospeţimea ouălor folosite la incubaţie (maxim 7 zile la găini, 6-8 zile la curci, gâşte, raţe);
– vârsta păsărilor (cele mai bune ouă pentru incubat sunt obţinute în primul an de exploatare de la găini şi se menţine 1,5 ani, iar la curci, gâşte şi raţe în al doilea an şi se menţine 3-4 ani);
– ouale pentru incubat (clocit) trebuie sa fie curate, cu coaja netedă, intactă, de mărime normală.
După recoltare, ouale se aşează în cofraje cu vârful ascuţit în jos, se ţin într-o cameră răcoroasă, slab luminată sau chiar la întuneric, cu o temperatura de 12°C şi cu posibilităţi de aerisire (ventilare).
Embrionul începe să se dezvolte chiar din momentul când a avut loc fecundarea în oviduct, fapt pentru care trebuie să se asigure ouălor un regim de temperatură care să înceteze metabolismul, fără a-l degrada, mai ales vara, când la temperatura de 28°C în atmosferă se continuă dezvoltarea embrionului.
În gospodăriile populaţiei se folosesc incubatoare de capacitate mică (60-150 bucăţi ouă), majoritatea construite artizanal, fără a respecta tehnologia de incubaţie, condiţiile biologice necesare dezvoltării embrionului.
 
Dacă la cloşcă, oul are asigurate condiţii naturale de microclimat (temperatură, umiditate, ventilaţie), la incubaţia artificială trebuie să se asigure în interiorul incubatoarelor, indiferent de capacitatea lor, o temperatura optimă de 37,5-37,8°C la ouăle de găină. În acelaşi timp, ouăle se intorc de cel puţin trei ori pe zi până în a 18-zi de incubaţie, când incepe ecloziunea (să ciocnească).
Dupa 18 zile de incubaţie, în incubator se scade temperatura, umiditatea creşte (apa mai multă), ouăle sunt aerisite (ventilate mai des) pentru a favoriza ieşirea puilor din ou.
Magazinul cu incubatoare va trimite acasa incubatorul si accesoriile necesare pentru incubare oua.
Expediem rapid in toate localitatile din tara incubatoare Cleo la cele mai mici preturi: www.electrounivers.aaz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu