duminică, 1 februarie 2015

Cât de des trebuie sã întorc ouãle de prepelita ? În care din zile? Ce tehnicã de întoarcere a ouãlor dã rezultate optime? www.electrounivers.aaz.ro

 Cât de des trebuie sã întorc ouãle de prepelita ?  În care din zile? Ce tehnicã de întoarcere a ouãlor dã rezultate optime?
    Ouale se intorc din a doua zi pana in ultimele doua zile inainte de eclozare. În cazul în care incubati ouã suprapuse (170 de ouã într-un incubator obisnuit ), vã recomandãm urmãtoarea procedurã de întoarcere a oulor la fiecare 10 ore: ouãle care sunt deasupra, la întoarcere vor fi pozitionate dedesubt si reciproc; ouãle care au fost pozitionate în mijlocul incubatorului vor fi pozitionate pe margini si reciproc; toate ouãle se întorc manual la 180 de grade în jurul propriei axe (de exemplu dacã au fost toate cu marcajul în sus, dupã întoarcere vor fi toate cu marcajul în jos – sau invers, dupã caz). Nu vã faceti griji cã se rãcesc ouãle pânã efectuati operaþiunea, 5-10 minute nu sunt o problemã dacã nu asezati temporar ouãle scoase pe suprafete reci (podea, beton în loc de un material textil, de exemplu). Mare atentie la manevrarea ouãlor – dacã oul capãtã microfisuri de la manevrare defectuoasã, indiferent cât de mici sunt crãpãturile, este un ou compromis, se poate înlãtura din incubator. Nu vã îngrijorati si nu vã descurajati ( nu vã panicati – nu e cazul), dexteritatea se capãtã în timp. Ouãle nu se întorc în primele douã zile nici în ultimele douã zile de incubare (zilele 1, 2, respctiv 15 si 16). În zilele 3-14 de incubare (inclusiv), ouãle trebuie întoarse (manual, semiautomat sau automat) de cel puþin douã ori pe zi.  Nu uitati sã verificati sã existe apã în alveole!
În ultimele douã zile, cresteti umiditatea în incubator prin umplerea alveolelor speciale cu apã cãldutã curatã si stropind ouãle cu o pompitã manualã cu pulverizator, cu apã caldã (38 de grade celsius) de fiecare datã când umblati la incubator. Un aspect de importantã majorã în procesul de eclozare este acela al mentinerii în permanentã umedã membrana cochilierã visceralã.
  Cele mai frecvente cazuri de pui care mor în ou chiar la final, când deja au ciocãnit sã iasã sunt generate de faptul cã membrana cochilierã se usucã si puiul nu o mai poate rupe. Membrana se usucã doar dacã nu mai este acoperitã la exterior de coaja calcaroasã, câtã vreme este acoperitã de coajã este în regulã; mare atentie însã, imediat ce coaja s-a desprins de pe ea, fie si de pe o portiune micã, membrana expusã aerului ambient se usucã rapid, indiferent de umiditatea din incubator si trebuie udatã frecvent cu un pulverizator cu apã caldã (37-39 de grade).
   Dinspre exterior spre interior, oul este compus dintr-o coajã calcaroasã poroasã albã cu strat pigmentat bej "stropit" maroniu; membrane cochiliere viscerale (cu camerã de aer); albus (format din trei straturi - stratul extern fluid, stratul median dens si stratul intern fluid); membrana vitelinã (membrana gãlbenusului) cu stratul salazifer, salazele(care tin gãlbenusul spre centrul oului) si cu discul germinativ (blastoderm, popular numit "bãnut"); gãlbenusul  (cu straturile sale suprapuse de nifelus alb si nifelus galben). www.electrounivers.aaz.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu