duminică, 1 februarie 2015

Cât de des trebuie sã întorc ouãle de prepelita ? În care din zile? Ce tehnicã de întoarcere a ouãlor dã rezultate optime? www.electrounivers.aaz.ro

 Cât de des trebuie sã întorc ouãle de prepelita ?  În care din zile? Ce tehnicã de întoarcere a ouãlor dã rezultate optime?
    Ouale se intorc din a doua zi pana in ultimele doua zile inainte de eclozare. În cazul în care incubati ouã suprapuse (170 de ouã într-un incubator obisnuit ), vã recomandãm urmãtoarea procedurã de întoarcere a oulor la fiecare 10 ore: ouãle care sunt deasupra, la întoarcere vor fi pozitionate dedesubt si reciproc; ouãle care au fost pozitionate în mijlocul incubatorului vor fi pozitionate pe margini si reciproc; toate ouãle se întorc manual la 180 de grade în jurul propriei axe (de exemplu dacã au fost toate cu marcajul în sus, dupã întoarcere vor fi toate cu marcajul în jos – sau invers, dupã caz). Nu vã faceti griji cã se rãcesc ouãle pânã efectuati operaþiunea, 5-10 minute nu sunt o problemã dacã nu asezati temporar ouãle scoase pe suprafete reci (podea, beton în loc de un material textil, de exemplu). Mare atentie la manevrarea ouãlor – dacã oul capãtã microfisuri de la manevrare defectuoasã, indiferent cât de mici sunt crãpãturile, este un ou compromis, se poate înlãtura din incubator. Nu vã îngrijorati si nu vã descurajati ( nu vã panicati – nu e cazul), dexteritatea se capãtã în timp. Ouãle nu se întorc în primele douã zile nici în ultimele douã zile de incubare (zilele 1, 2, respctiv 15 si 16). În zilele 3-14 de incubare (inclusiv), ouãle trebuie întoarse (manual, semiautomat sau automat) de cel puþin douã ori pe zi.  Nu uitati sã verificati sã existe apã în alveole!
În ultimele douã zile, cresteti umiditatea în incubator prin umplerea alveolelor speciale cu apã cãldutã curatã si stropind ouãle cu o pompitã manualã cu pulverizator, cu apã caldã (38 de grade celsius) de fiecare datã când umblati la incubator. Un aspect de importantã majorã în procesul de eclozare este acela al mentinerii în permanentã umedã membrana cochilierã visceralã.
  Cele mai frecvente cazuri de pui care mor în ou chiar la final, când deja au ciocãnit sã iasã sunt generate de faptul cã membrana cochilierã se usucã si puiul nu o mai poate rupe. Membrana se usucã doar dacã nu mai este acoperitã la exterior de coaja calcaroasã, câtã vreme este acoperitã de coajã este în regulã; mare atentie însã, imediat ce coaja s-a desprins de pe ea, fie si de pe o portiune micã, membrana expusã aerului ambient se usucã rapid, indiferent de umiditatea din incubator si trebuie udatã frecvent cu un pulverizator cu apã caldã (37-39 de grade).
   Dinspre exterior spre interior, oul este compus dintr-o coajã calcaroasã poroasã albã cu strat pigmentat bej "stropit" maroniu; membrane cochiliere viscerale (cu camerã de aer); albus (format din trei straturi - stratul extern fluid, stratul median dens si stratul intern fluid); membrana vitelinã (membrana gãlbenusului) cu stratul salazifer, salazele(care tin gãlbenusul spre centrul oului) si cu discul germinativ (blastoderm, popular numit "bãnut"); gãlbenusul  (cu straturile sale suprapuse de nifelus alb si nifelus galben). www.electrounivers.aaz.ro


Câte ouã de prepelitã încap într-un incubator obisnuit, pentru ouã de gãinã, din comert ? www.electrounivers.aaz.ro

Câte ouã de prepelitã încap într-un incubator obisnuit, pentru ouã de gãinã, din comert?
În incubatoarele de capacitate micã, standard 56-58 de ouã de gãinã (de tipul Cleo 5 ), se pot incuba cu succes 140 de ouã de prepelitã, dacã se foloseste o tehnicã corectã. Pe gratarul incubatorului încap de regulã 140 de ouã de prepelitã, iar deasupra acestora se pot aseza intercalat (dispersat) încã cca. 20 de ouã de prepelitã. www.electrounivers.aaz.ro

Pregatirea incubarii. Se are in vedere masuri de preventie si de minimizare a riscurilor de contaminare. www.electrounivers.aaz.ro

 Pregatirea incubarii
   Se are in vedere masuri de  preventie si de minimizare a riscurilor de contaminare (igienã strictã a spatiilor de crestere a prepelitelor, sisteme de separaþie automatã a dejectiilor de ouã, sisteme de extragere automatã rapidã a ouãlor din spatiul de crestere a prepelitelor, selectie a ouãlor de incubat si dupã criterii de conformitate din punctul de vedere al biosecuritãtii, dezinfectare strictã a incubatoarelor între utilizãri). Înainte de a utiliza incubatorul (ca si imediat dupã utilizare), spãlati-l si dezinfectati-l temeinic.  Utilizati incubatorul într-o încãpere cu temperaturã constantã, preferabil între 20-25 de grade celsius. Este o idee bunã sã micsorati transferul termic dintre incubator si mediul ambient prin învelirea acestuia într-o pãturã pe pãrtile laterale si sub fundul incubatorului cand in incapere temperature este sub 18 grade.
Vã recomandãm insistent sã NU folositi incubatoare care folosesc elemente constructive din lemn sau derivate din lemn (OSB, MDF etc.) nici la pereti, nici la suporturile de ouã – lemnul nu se poate igieniza si dezinfecta bine indiferent cât vã strãduiti si astfel vã asumati riscuri uriase cu urmãri dezastruoase la nivelul întregii crescãtorii (infectiile se rãspândesc repede si creazã pagube mari cu efecte pe termen îndelungat). (De altfel, acelasi risc este si la cresterea prepelitelor în custi din lemn). În plus, în incubatoare este cãldurã constantã si umiditate ridicatã, si lemnul "lucreazã" în timp, deci fiablitatea unui asemenea incubator este din start compromisã. Unii preîncãlzesc incubatorul înainte de a introduce ouãle; nu e o idee rea, dar noi nu o folosim, o considerãm inutilã. Nu uitati sã armati incubatorul cu apã caldã (la temperatura de 38-40 de grade celsius) în alveola sau alveolele dedicate acestui scop, în conformitate cu specificatiile incubatorului.
În cazul în care nu dispuneti de un incubator cu întoarcere automatã sau semi-automatã, însemnati ouãle pe una din laturi înainte sã le bãgaþi la incubat, ca sã puteti sti ulterior care ouã au fost întoarse si care nu (un mic X cu markerul e suficient, de exemplu). Dacã aveti ouã din mai multe surse, e o idee bunã sã le faceti semne distincte, ca sã puteti face evaluãrile corecte la final. www.electrounivers.aaz.ro

Pastrarea oualor de prepelitã înainte de a se pune la incubat. www.electrounivers.aaz.ro

Pastrarea oualor de prepelitã înainte de a se pune la incubat
  Este recomandat sã nu se depãseascã o sãptãmânã, ca interval de timp de la ouat pânã la utilizarea ouãlor la incubare, în conditii optime de depozitare si utilizând tehnicile corecte de pãstrare a ouãlor pentru incubat. În cazuri exceptionale se poate depãsi limita de 7 zile pânã la a atinge chiar 14 zile, dar viabilitatea ouãlor scade constant cu trecerea timpului. Nu recomandãm utilizarea la incubat a ouãlor neconforme fiziologic, care au fost refrigerate sau congelate sau care sunt mai vechi de douã sãptãmâni, indiferent de tehnica de pãstrare si de modul de depozitare. În teorie, se recomandã ca ouãle se fie pãstrate pe o laturã sau cu capul în jos, si sã fie întoarse zilnic. Noi am testat rata de eclozare la ouã tinute o sãptãmânã în diverse pozitii fãrã sã sesizãm diferente notabile la rezultate (în spetã, randament mai slab la eclozare din cauza ouãlor care au nimerit sã fie depozitate cu vârful în sus în cosul cu ouã de incubat în perioada de pre-incubare). www.electrounivers.aaz.ro

Perioada de incubat la ouãle de prepelitã. www.electrounivers.aaz.ro

 Perioada de incubat la ouãle de prepelitã
  Asa cum majoritatea dintre dumneavoastrã stiti, perioada de incubatie la majoritatea prepelitelor din rasele comune (Japanese Seattle, Auriu de Manciuria, Tibetane, Polare, Tuxxedo ) este de 16-17 zile (exceptând prepeliþele californiene cu mot, la care perioada este de 22-23 de zile). Nu vom insista pe acest subiect. Ce se stie mai puþin este cã existã posibilitatea ca sã aparã si la prepelitele comune întârzieri de eclozare – e adevãrat, sunt exceptii rare. Dacã întâlniti vreodatã aceastã situatie, nu dispera si mai ales nu aruncati ouãle. Dacã termenul de 17 zile s-a încheiat si nu aveti activitate în incubator, spargeti 1-3 ouã si vedeti dacã puii sunt vii si încã în formare. Dacã da, aveti rãbdare, sunt sanse mari sã aveti pui frumosi si sãnãtosi, chiar dacã se va întâmpla cu câteva zile întârziere. În aceastã situatie fiind, eu nu am mai întors ouãle din ziua a 14-a (asteptând ca eclozarea sã aibã loc ca de obicei); neîntoarcerea ouãlor din ziua a 14-a pânã în ziua a 23-a nu a avut niciun impact negativ. www.electrounivers.aaz.ro

Selectarea ouãlelor bune de incubat. www.electrounivers.aaz.ro

Selectarea ouãlelor bune de incubat
    Se eliminã la selectie ouãle prea mari, ouãle prea mici, ouãle deformate sau cu aspect morfologic atipic, ouãle cu coaja crãpatã sau spartã (inclusiv microfisuri observabile la o examinare la bec sau ovoscop) si ouãle contaminate vizibil cu dejectii.  Sperãm cã orice vânzãtor de ouã de incubat va face selectia morfologicã optimã pentru dumneavoastrã, astfel încât sã vã ofere doar ouã apte pentru incubat. Ouãle de la prepelitele care încã nu au atins curba maximã de ouat (curbã maximã care se atinge pe la vârsta de cca. 12-14 sãptãmâni) si ouãle de la prepeliþele prea bãtrâne (peste un an si jumãtate) au un randament mai scãzut la eclozare. Cele mai mari rate de eclozare se obtin de la mãtcile de prepelite cu vârste cuprinse între 8 si 15 luni, dar diferentele sunt mai degrabã cel mult fin sesizabile, de câteva procente. Explicatia provine din faptul cã mãrimea ouãlor, rata fertilitãtii si viabilitatea puilor obtinuti cresc cu înaintarea în vârstã a prepelitelor de la care se utilizeazã ouã de incubat.
Ouãle cu coaja lucioasã si cele cu coaja matã au rate de succes similare, sunt în egalã mãsurã optime pentru incubat.   www.electrounivers.aaz.ro

marți, 27 ianuarie 2015

incubatorul automat Cleo 5 DTH un incubator bun pentru gospodarie

Service incubatoare www.electrounivers.aaz.ro  ,  incubatorul automat CLEO 5 DTH  se foloseşte în gospodăriile individuale, la incubarea ouălor provenite de la păsările domestice. Este construit pe principiul incubatorului de suprafaţă, ouăle fiind aşezate într-un singur strat.  Carcasa, din masă plastică termoizolantă,  asigură păstrarea temperaturii interioare.  Încălzirea este asigurată de o rezistenţă electrică.  Omogenizarea aerului în interior este făcută de un motor cu elice.  Controlul temperaturii este asigurat de un circuit electronic.  Prin orificiile practicate în carcase, se asigură o ventilare lentă şi continuă a aerului din interior, înlăturând astfel, excesul de bioxid de carbon şi alte noxe rezultate în timpul incubării.

Dotari:
•             Display cu afisaj electronic al temperaturii
•             Display cu afisaj electronic al umiditatii
•             Dispozitiv automat de intoarcere a oualelor
•             Dispozitiv de alimentare cu apa din exterior

Specificatii tehnice:
•             Temperatura de incubare:         38°C ± 1°C
•             Consum de energie electrică:     mediu de 550Vah / 24 ore, la temperatura mediului de +20°C
•             Umiditate:             60 ... 65 % (cu apă în alveola A)
                                         70 ... 80 % (cu apă în alveola B)
                                         80 ... 85 % (cu apă în ambele alveole)
•             Incălzire:           electrică cu rezistenţă
•             Tensiune de alimentare:     230 V/50 Hz
•             Randament incubare:         minimum 60 % (dacă sunt respectate prezentele instrucţiuni)
Capacitate:
- 41 oua de gaina
- 74 oua de prepelita

Garantie : 24 luni
   Service Reparatii www.electrounivers.aaz.ro


Pasii care determina procesul de incubare.

Recoltarea oualelor.
Recoltarea oualelor se face de maxim 3-4 ori pe zi pentru evitarea contaminarii ambientale.
Alegerea oualelor pentru incubat :
1.            Inlaturarea oualelor crapate,murdare,cu malformarii,prea mici sau prea mari.
2.            Inlaturarea oualelor cu galbenus dublu.
Ouale nu trebuiesc spalate deoarece va fi inlaturat  stratul protector al oului.

Dezinfectia oualelor
1.            Tratament prin fumegatie cu formol gazos ( tratament preferential)
2.            Tratament cu UV ( tratament mai putin eficace)
3.            Tratament cu Ozon ( tratament mai putin eficace)
4.            Nebulizare cu apa oxigenata ( tratament mai putn eficace)
Racirea
Practica foarte importanta, din cauza ca sub 26 °C diviziunea celulara a embrionului incetineste si se opreste la 21 °C.
Racirea oualor trebuie facuta  la 21°C pana la patru ore de la depunerea oului (diviziunea celulara continua timp de 5 ore de la depunere, crestere procentual mortalitatea embrionara precoce).
Stocarea
Dupa procedeul de dezinfectare si racire, ouale vor fi depozitate intr-un spatiu cu temperatura intre 13-15 °C si umiditate de 75 - 80 %.
Ouale pentru incubat nu trebuie sa fie mai proaspete de 3 zila si mai vechi de o saptamana.
De retinut !
•             Embrionul moare la – 2 °C si organele sale incep sa se dezvolte in mod neregulat de la 27 °C.
•             Pentru rezultate cat mai bune de incubare in ziua precedenta a punerii oualelor in incubator, ouale trebuiesc transferate intr-o camera incalizitala la 34 °C, apoi in incubator unde suporta o noua dezinfectie.
Pocesul de incubare a oualelor.

1.            Pregatirea incubatorului
•             Pregatirea incubatorului trebuie facuta cu 2-3 zile inainte de inceperea procesului de incubatie.
•             Se regleaza temperatura si umiditatea pentru a nu pune in pericol ouale.
•             Reglajele facute in perioada in care ouale sunt in incubator pot prelungi sau scurta perioada embrionara si cu siguranta vor scade ecloziunea.
•             Daca folositi un incubator de oua automat, sistemul de intoarcere va fi verifica inainte de punerea oulelor.
  
      2. Temperatura si umiditatea.
•             Temperatura din incubator trebuie sa fie intre 38 si 38.5 °C.
 Scaderile de temperatura din incubator in perioada clocitului, datorate caderilor de curent, termostat defect sau o incalzire defectuoasa, nu au efect negativ cu conditia ca temperatura din incaperea in care se afla incubatorul sa nu scada sub 26-27 grade.
 O temperatura permanent de peste 39 grade, duce la moartea tuturor embrionilor datoarita coagularii albusului iar o temperatura constanta de sub 38 grade Celsius taraganeaza termenul iesirii din ou a puilor si reduce mult numarul puilor nascuti vii(cu intre 15-25% fata de numarul initial de oua fertile introduse in incubator)
•             Umiditatea aerului din incubator in primele 14-15 zile trebuie sa fie de 55 - 60 %. Incepand cu a 15 - a zi umiditatea trebuie ridicata la 90 - 100 % cu ajutorul unui pulverizator umplut cu apa calduta, stropind abundent peretii incubatorului si ouale chiar daca primii pui deja au spart coaja, pentru a ajuta puii sa iasa din gaoace.
       3. Intoarcerea oualelor.
•             In primele 2 - 3 zile ouale ale incubatiei ouale nu vor fi intoarse deoarece in aceasta perioada se formeaza reteaua foarte fina de vase sanguine si de asemenea inima embrionului.
•             Incepand cu a 3 - 4 zi vom intoarce ouale de cel putin 2 ori pe zi ( dimineata si seara ) pentru a impiedica lipirea embrionului de pielita oului si pentru clocirea uniforma de jur imprejur a oualor.
•             In ultimele 3 zile ( depinde de specie ) ne vom opri din a intoarce ouale deoarece puiul deja format si-a luat pozitia pentru iesirea din ou si nu trebuie sa fie deranjat.
     4. Eclozarea puilor.
•             In primele 8 ore de la iesirea puilor este recomandat sa nu se deschida capacul incubatorului, deoarece se va schimba temperatura si umiditatea din incubator, si ar afecta iesirea puilor.
•             Dupa primele 8 ore adunam puii iesiti si uscati si ii mutam intr-o maternitate in care vom avea in primele zile o temperatura apropiata cu cea din incubator.
•             Puii care au iesit si nu sunt complet uscati trebuiesc lasati in incubator
•             Cojile goale vor fi scoase din incubator
•             Ouale ramase vor fi verificate pentru a ajuta puii care au ciocnit si nu au reusit sa iasa.
In primele 8 ore de la iesirea puilor din ou este de preferat sa nu deschidem usa incubatorului, pentru ca s-ar schimba umiditatea si temperatura ceea ce ar afecta iesirea puilor . Dupa 8-10 ore dupa ce au iesit primii pui din gaoace trebuie efectuat un control, adunarea puilor iesiti si uscati si asezarea lor intr-o cutie pregatita dinainte. Puii care sunt proaspat iesiti si nu sunt uscati trebuie bagati inapoi in incubator. Toate cojile goale trebuie scoase din incubator. Ouale ramase trebuie verificate pentru a ajuta puii care au ciobit oul dar nu au reusit sa iasa, insa trebuie ajutati numai acei pui care au absorbit tot sangele si au retras sacul vitelin, deci nu trebuie sa va grabiti.Dupa alte 8-10 ore se face al doilea control.

Incaperea unde este tinut incubatorul pe perioada incubatiei trebuie sa aibe o temperatura constanta.Nu incepeti incubarea daca incubatorul nu ajunge la temperatura si umiditatea optima.

Perioada de incubare la diferite specii :
•             Gaina - 21 zile
•             Prepelita - 17 zile
•             Curca - 28 zile
•             Bibilica - 26 zile
•             Gasca - 30 zile
•             Strut - 42 zile

•             Fazan - 25 zile