Service incubatoare www.electrounivers.aaz.ro , incubatorul automat CLEO 5 DTH se foloseşte în gospodăriile individuale,
la incubarea ouălor provenite de la păsările domestice. Este construit pe
principiul incubatorului de suprafaţă, ouăle fiind aşezate într-un singur
strat. Carcasa, din masă plastică
termoizolantă, asigură păstrarea
temperaturii interioare. Încălzirea este
asigurată de o rezistenţă electrică.
Omogenizarea aerului în interior este făcută de un motor cu elice. Controlul temperaturii este asigurat de un
circuit electronic. Prin orificiile
practicate în carcase, se asigură o ventilare lentă şi continuă a aerului din
interior, înlăturând astfel, excesul de bioxid de carbon şi alte noxe rezultate
în timpul incubării.
Dotari:
• Display
cu afisaj electronic al temperaturii
• Display
cu afisaj electronic al umiditatii
• Dispozitiv
automat de intoarcere a oualelor
• Dispozitiv
de alimentare cu apa din exterior
Specificatii tehnice:
• Temperatura
de incubare: 38°C ± 1°C
• Consum de
energie electrică: mediu de 550Vah /
24 ore, la temperatura mediului de +20°C
• Umiditate: 60 ... 65 % (cu apă în alveola A)
70 ...
80 % (cu apă în alveola B)
80 ...
85 % (cu apă în ambele alveole)
• Incălzire: electrică cu rezistenţă
• Tensiune
de alimentare: 230 V/50 Hz
• Randament
incubare: minimum 60 % (dacă sunt
respectate prezentele instrucţiuni)
Capacitate:
- 41 oua de gaina
- 74 oua de prepelita
Garantie : 24 luni
Service Reparatii www.electrounivers.aaz.ro
Pasii care determina procesul de incubare.
Recoltarea oualelor.
Recoltarea oualelor se face de maxim 3-4 ori pe zi pentru
evitarea contaminarii ambientale.
Alegerea oualelor pentru incubat :
1. Inlaturarea
oualelor crapate,murdare,cu malformarii,prea mici sau prea mari.
2. Inlaturarea
oualelor cu galbenus dublu.
Ouale nu trebuiesc spalate deoarece va fi inlaturat stratul protector al oului.
Dezinfectia oualelor
1. Tratament
prin fumegatie cu formol gazos ( tratament preferential)
2. Tratament
cu UV ( tratament mai putin eficace)
3. Tratament
cu Ozon ( tratament mai putin eficace)
4. Nebulizare
cu apa oxigenata ( tratament mai putn eficace)
Racirea
Practica foarte importanta, din cauza ca sub 26 °C
diviziunea celulara a embrionului incetineste si se opreste la 21 °C.
Racirea oualor trebuie facuta la 21°C pana la patru ore de la depunerea
oului (diviziunea celulara continua timp de 5 ore de la depunere, crestere
procentual mortalitatea embrionara precoce).
Stocarea
Dupa procedeul de dezinfectare si racire, ouale vor fi
depozitate intr-un spatiu cu temperatura intre 13-15 °C si umiditate de 75 - 80
%.
Ouale pentru incubat nu trebuie sa fie mai proaspete de 3
zila si mai vechi de o saptamana.
De retinut !
• Embrionul
moare la – 2 °C si organele sale incep sa se dezvolte in mod neregulat de la 27
°C.
• Pentru
rezultate cat mai bune de incubare in ziua precedenta a punerii oualelor in
incubator, ouale trebuiesc transferate intr-o camera incalizitala la 34 °C,
apoi in incubator unde suporta o noua dezinfectie.
Pocesul de incubare a oualelor.
1. Pregatirea
incubatorului
• Pregatirea
incubatorului trebuie facuta cu 2-3 zile inainte de inceperea procesului de
incubatie.
• Se
regleaza temperatura si umiditatea pentru a nu pune in pericol ouale.
• Reglajele
facute in perioada in care ouale sunt in incubator pot prelungi sau scurta
perioada embrionara si cu siguranta vor scade ecloziunea.
• Daca
folositi un incubator de oua automat, sistemul de intoarcere va fi verifica
inainte de punerea oulelor.
2. Temperatura
si umiditatea.
• Temperatura
din incubator trebuie sa fie intre 38 si 38.5 °C.
Scaderile de
temperatura din incubator in perioada clocitului, datorate caderilor de curent,
termostat defect sau o incalzire defectuoasa, nu au efect negativ cu conditia
ca temperatura din incaperea in care se afla incubatorul sa nu scada sub 26-27
grade.
O temperatura
permanent de peste 39 grade, duce la moartea tuturor embrionilor datoarita
coagularii albusului iar o temperatura constanta de sub 38 grade Celsius
taraganeaza termenul iesirii din ou a puilor si reduce mult numarul puilor
nascuti vii(cu intre 15-25% fata de numarul initial de oua fertile introduse in
incubator)
• Umiditatea
aerului din incubator in primele 14-15 zile trebuie sa fie de 55 - 60 %.
Incepand cu a 15 - a zi umiditatea trebuie ridicata la 90 - 100 % cu ajutorul
unui pulverizator umplut cu apa calduta, stropind abundent peretii
incubatorului si ouale chiar daca primii pui deja au spart coaja, pentru a
ajuta puii sa iasa din gaoace.
3. Intoarcerea
oualelor.
• In
primele 2 - 3 zile ouale ale incubatiei ouale nu vor fi intoarse deoarece in
aceasta perioada se formeaza reteaua foarte fina de vase sanguine si de
asemenea inima embrionului.
• Incepand
cu a 3 - 4 zi vom intoarce ouale de cel putin 2 ori pe zi ( dimineata si seara
) pentru a impiedica lipirea embrionului de pielita oului si pentru clocirea
uniforma de jur imprejur a oualor.
• In
ultimele 3 zile ( depinde de specie ) ne vom opri din a intoarce ouale deoarece
puiul deja format si-a luat pozitia pentru iesirea din ou si nu trebuie sa fie
deranjat.
4. Eclozarea
puilor.
• In
primele 8 ore de la iesirea puilor este recomandat sa nu se deschida capacul
incubatorului, deoarece se va schimba temperatura si umiditatea din incubator,
si ar afecta iesirea puilor.
• Dupa
primele 8 ore adunam puii iesiti si uscati si ii mutam intr-o maternitate in
care vom avea in primele zile o temperatura apropiata cu cea din incubator.
• Puii care
au iesit si nu sunt complet uscati trebuiesc lasati in incubator
• Cojile
goale vor fi scoase din incubator
• Ouale
ramase vor fi verificate pentru a ajuta puii care au ciocnit si nu au reusit sa
iasa.
In primele 8 ore de la iesirea puilor din ou este de
preferat sa nu deschidem usa incubatorului, pentru ca s-ar schimba umiditatea
si temperatura ceea ce ar afecta iesirea puilor . Dupa 8-10 ore dupa ce au
iesit primii pui din gaoace trebuie efectuat un control, adunarea puilor iesiti
si uscati si asezarea lor intr-o cutie pregatita dinainte. Puii care sunt
proaspat iesiti si nu sunt uscati trebuie bagati inapoi in incubator. Toate
cojile goale trebuie scoase din incubator. Ouale ramase trebuie verificate
pentru a ajuta puii care au ciobit oul dar nu au reusit sa iasa, insa trebuie
ajutati numai acei pui care au absorbit tot sangele si au retras sacul vitelin,
deci nu trebuie sa va grabiti.Dupa alte 8-10 ore se face al doilea control.
Incaperea unde este tinut incubatorul pe perioada incubatiei
trebuie sa aibe o temperatura constanta.Nu incepeti incubarea daca incubatorul nu
ajunge la temperatura si umiditatea optima.
Perioada de incubare la diferite specii :
• Gaina -
21 zile
• Prepelita
- 17 zile
• Curca -
28 zile
• Bibilica
- 26 zile
• Gasca -
30 zile
• Strut -
42 zile