duminică, 1 februarie 2015

Cum stiu cât de proaspãt este un ou ? www.electrounivers.aaz.ro

Cum stiu cât de proaspãt este un ou?
Fãrã un set de analize de specialitate nu se poate determina cu precizie prospetimea unui ou. Cu toate acestea, existã câteva tehnici de estimare:
cu cât un ou este mai vechi, cu atât stratul median dens de albuminã se fluidizeazã si salazele slãbesc tinerea membranei viteline spre centrul oului; spre diferentã de un ou proaspãt, un ou mai vechi va prezenta la examinarea continutului pe o suprafatã întinsã un gãlbenus mai întins si un albus mai putin ferm si cu o opacitate mai scãzutã.
un ou refrigerat îsi pãstreazã caracteristicile similare unui ou proaspãt mai mult timp decât un ou tinut la temperaturi normale (de exemplu, un ou pregãtit pentru incubare).
ouãle de gãinã proaspete se scufundã când sunt introduse în apã, ouãle mai vechi plutesc; www.electrounivers.aaz.ro



Cum interpretez reultatele incubãrii ? www.electrounivers.aaz.ro

 Cum interpretez reultatele incubãrii?
Multi pui cu deficiente ("pui crãcãnati"), sau/si pui care eclozeazã mai repede decât ar trebui: temperatura de incubare este prea mare. Dacã aveti incubatorul recomandat de noi lawww.electrounivers.aaz.ro  care permite ajustarea temperaturii, reduceti temperatura de incubare cu 0,5 grade celsius.
Pui care eclozeazã mai tâziu decât ar trebui: Temperatura constant prea joasã în incubator (procedati invers fatã de recomandarea anterioarã) sau scãdere temporarã a temperaturii de incubare, pe parcursul perioadei de incubare. Dacã întâlniti vreodatã aceastã situatie, nu disperati si mai ales nu aruncati ouãle. Dacã termenul de 17 zile s-a încheiat si nu aveti activitate în incubator, spargeti 1-3 ouã si vedeti dacã puii sunt vii si încã în formare. Dacã da, aveti rãbdare, sunt sanse foarte mari sã aveti pui frumosi si sãnãtosi, chiar dacã se va întâmpla cu câteva zile întârziere. În aceastã situatie fiind, noi nu am mai întors ouãle din ziua a 14-a (asteptându-ne ca eclozarea sã aibã loc ca de obicei); neîntoarcerea ouãlor din ziua a 14-a pânã în ziua a 23-a nu a avut niciun impact negativ.
Puii eclozeazã într-un interval larg de timp (diferente mai mari de 48 de ore între primii pui si ultimii pui eclozaþi din aceeasi serie): ouãle nu au fost incubate la aceeasi temperaturã / au existat diferente de temperaturã în interiorul incubatorului care nu au fost compensate prin utilizarea unei tehnici adecvate de intoarcere a ouãlor (în special rotirea ouãlor în diferite zone din incubator la fiecare întoarcere: ouãle care au fost pozitionate sus schimbã locul cu cele din stratul de jos, cele care au fost în mijlocul incubatorului cu cele care au fost spre exterior etc.); ouãle provin din zile de recoltare destul de distantate unele de celelalte.
Pui morti în ultima fazã de dezvoltare, chiar la eclozare : umiditate incorectã în incubator / eclozionator, cazuri multiple de membranã cochiliarã nevascularizatã uscatã pe care puiul n-a avut forta de a o mai rupe pentru a iesi din ou.
 www.electrounivers.aaz.ro


Care pot fi cauzele unei slabe ecloziuni ? www.electrounivers.aaz.ro

 Care pot fi cauzele unei slabe ecloziuni?
O ratã slabã de eclozare poate avea cauze multiple. Unele se pot datora furnizorului de ouã de incubat, altele pot fi din vina crescãtorului care face incubarea  sau din cauze independente de vointa persoanelor direct implicate:
o cantitate semnificativã de ouã infertile între ouãle de incubat (ouã care au fost pãstrate necorespunzãtor, refrigerate etc.);
o cantitate mare de ouã improprii incubatului (ouã vechi, ouã neselectionate corect morfologic sau ouã provenind de la prepelite crescute în conditii precare de igienã sau de nutritie, prepelite cu stare de sãnãtate alteratã etc.; totul are legãturã:  o furajare de calitate fãcutã profesional face ca femelele sã fie bine dezvoltate si sã facã ouã de calitate, face ca masculii sã fie virili si în formã maximã – toate acestea influenteazã calitatea ouãlor de incubat) mentiune:  de asemenea, aceasta este si o posibilã cauzã pentru eclozarea de pui slab dezvoltati cu mortalitate ridicatã în perioada imediat urmãtoare;
infectii (ale prepelitelor, ale ouãlor sau infectie în incubator datoritã proastei întretineri sau a materialului constructiv impropriu – de ex. lemn, MDF, OSB la peretii sau tãvile incubatorului)
utilizare incorectã a incubatorului (setãri incorecte de temperaturã, umiditate etc.) sau incubator defect (nefunctional în parametrii necesari sau chiar complet nefunctional)
incubator prost construit – cea mai mare si cea mai frecventã problemã a incubatoarelor de capacitate medie (300 - 3.000 de ouã) fãcute de diverse persoane care se pricep la partea electricã si electronicã dar nu si la partea de fizicã (optimizarea fluxului curentilor de aer prin tunele de aer care sã asigure uniformizarea temperaturii în întreg incubatorul), am întâlnit plângeri de acest gen din partea utilizatorilor atât pentru incubatoare artizanale fãcute de diverse personte.; tehnicã incorectã de incubare (microfisurarea ouãlor la întoarcerea manualã, depozitãri intermediare improprii etc.);
cãderi de curent. www.electrounivers.aaz.ro


Care este o ratã bunã de eclozat la prepelite? Cum stiu cât de bune pentru incubat au fost ouãle utilizate? www.electrounivers.aaz.ro

Care este o ratã bunã de eclozat la prepelite?  Cum stiu cât de bune pentru incubat au fost ouãle utilizate?
La prepelite, se considerã rate bune de incubat cele care depãsesc 75%. Cu incubatoarele de tip Cleo, de la noi am obtinut constant 80% ratã de eclozare în conditii de incubare cu ouã de calitate (productie proprie), folosind tehnicile de incubare descrise. Rate de eclozare spre 90% sunt considerate excepþionale si se obtin foarte greu cu asemenea incubatoare pe care le folosesc crescãtorii mici. Ratele de incubare sub 65-70% aratã faptul cã fie nu s-au utilizat ouã de incubat viabile, fie nu s-a folosit o tehnicã corectã de incubare, fie au fost cãderi de curent (de care a stiut sau nu crescãtorul – se poate întâmpla pe parcursul noptii de exemplu). La sfârsitul incubãrii, vã recomandãm sã spargeti fiecare ou si sã vedeti dacã sunt limpezi (infertile), dacã au pui morti în ou si în ce stadii de dezvoltare au murit în ou. Dacã aveti ouã de incubat din mai multe surse, vã recomandãm sã însemnati diferit ouãle pentru a putea face evaluãri distincte pe fiecare sursã. Spre diferentã de ouãle de gãinã, pigmentarea specificã ouãlor de prepelitã împiedicã sortarea corectã a ouãlor fertile de cele infertile în timpul incubãrii – rezultatele le aflati abia la sfârsit. www.electrounivers.aaz.ro


Ce fac cu incubatorul dacã se ia curentul ? www.electrounivers.aaz.ro

Ce fac cu incubatorul dacã se ia curentul ?
Se înveleste incubatorul în pãturi suplimentare, inclusiv pe capac (dar fãrã sã se obtureze aerisirea incubatorului), plasând între incubator si pãturi sticle cu apã fierbinte (cca. 50-60 de grade). Verificati o datã la 3 ore discret (fãrã sã tulburati prea tare izolatia) dacã trebuie înlocuite sticlele cu apã. Atentie la revenirea curentului, sã nu uitati sã îndepãrtati suplimentãrile acestea de la incubator, riscati sã compromiteti rata de eclozare. În orice caz, exceptand perioada verii, recomandarea este sã utilizati acest gen de incubatoare  prezentate la www.electrounivers.aaz.ro permanent învelite în material termoizolant (pãturi etc.) peste tot cu exceptia pãrtii superioare, si în încãperi fãrã varatii de temperaturã. De exemplu, la temperaturã ambientalã de 20 de grade Celsius. www.electrounivers.aaz.ro


Cât trebuie tinuti puii în incubator dupã eclozare ? www.electrounivers.aaz.ro

Cât trebuie tinuti puii în incubator dupã eclozare?
Unii tin puii pânã se usucã; noi de fiecare datã când umblãm în incubator (o datã la câteva ore) colectãm toti puii eclozati, indiferent cã s-au uscat deja sau tocmai au iesit din ouã. Îi plasãm într-un colector de pui încãlzit cu bec cu incandescentã pentru 8-12 de ore, apoi îi mutãm în maternitãtile noastre cu adãpãtori automate, unde primesc în primele trei sãptãmâni de viatã furaj de pui, apã cu un complex polivitaminic buvabil si desigur cãldurã conform cerintelor spcifice stadiului de dezvoltare.  Microferma Cleo este utila in primele saptamini de viata a puilor. www.electrounivers.aaz.ro



Când pot fi ajutati puii de prepelita sã iasã si cand nu ? www.electrounivers.aaz.ro

Când pot fi ajutati puii de prepelita sã iasã si cand nu ?
Dacã puiul a ciocãnit oul de mai mult de 18 ore fãrã sã continuie sã decupeze membrana si coajaputeti incerca o interventie de salvare. Înlãturati o bucãticã de coajã si verificati cu atentie membrana cochilierã visceralã. Dacã aceasta mai este încã vascularizatã (traversatã de vase de sânge active, opriti imediat orice interventie asupra oului si lãsati-l în continuare la incubat: puiul încã nu este pregãtit sã eclozeze din ou. Dacã îl "ajutati" în aceastã fazã rupând membrana cât timp aceasta mai este vascularizatã, cel mai probabil veti cauza hemoragii semnificative pentru pui si acesta nu va supravietui. Dacã membrana nu mai este vascularizatã, de la caz la caz, puteti decide dacã sã lãsati puiul sã iasã singur din ou (dumneavoastrã având grijã doar sã fie membrana udatã frecvent cu un pulverizator cu apã curatã, o datã la douã-trei ore), sau dacã interveniti si cât de mult: ciupiti putin membrana sã ajutati puiul si îl lãsaþi sã iasã singur, sau pre-perforati cu mare grijã în continuare capacul început de pui în coajã (eventual si rupeti membrana dechizând "capacul" oului lãsând puiul sã iasã singur din ou, sau interveniti pânã la capãt si scoateti si puiul din ou. Ultima variantã nu v-o recomand decât dupã ce cãpãtati mai multã experientã si stiti bine ce faceti; dacã desfaceti complet "capacul" oului (coaja spartã si membrana nevscularizatã ruptã) considerãm cã este un ajutor suficient acordat puiului, si aceastã manevrã se impune doar în cazuri rare, de obicei puii se descurcã foarte bine singuri, mai ales dacã provin din ouã de calitate. www.electrounivers.aaz.ro