duminică, 24 noiembrie 2013

Magazin online www.electrounivers.aaz.ro

Magazin online electrounivers.aaz.ro

Bine a-ti venit la magazinul nostru online electrounivers.aaz.ro

Magazinul nostru online este specializat in doua domenii principale.

  1. Incubatoare electrice Cleo pentru oua de incubat, accesorii, piese schimb.
  2. Sisteme receptie Tv Satelit, antene , receptoare digitale, receptoare HD, accesorii montaj, cartele Viaccess Freesat

1.   De ce incubatoare de la www.electrounivers.aaz.ro ?

Incubatoarele Cleo 5 distribuite de electrounivers.aaz.ro , au dotari si pre-echipari speciale în configuratiile standard fara costuri suplimentare pentru dvs.:
- capac transparent pentru o monitorizare interioară usoara, fara necesitatea deschiderii incubatorului;

- baze pre-echipate pentru instalarea usoara ( inclusiv ulterioara ) a sistemelor de întoarcere semi-automata a oualor de gaina / prepelita ;

• Suntem distribuitori de incubatoare Cleo 5 cu peste 20 ani de experienta deosebit de bogată în utilizarea acestor incubatoare (am testat, reparat , incubat şi eclozat multe ouă în Cleo-uri) şi cu disponibilitate de a vă oferi gratuit asistenţă în utilizarea optimizată a acestor incubatoare; de la nelămuriri şi clarificări fireşti din partea noilor utilizatori până la reglaje de fineţe şi ponturi de utilizare care să vă ofere rezultate maxime, suntem aici să vă ajutăm şi o facem cu toată deschiderea pe care majoritatea deja o cunoaşteţi;

• Suntem şi unitate SERVICE pentru incubatoarele Cleo 5, în timp ce nici măcar supermarket-urile si DIY-urile din tara care distribuie incubatoare Cleo nu sunt), dar suntem deschişi să ajutăm cu cea mai mare plăcere pe toţi cei ce aleg să achiziţioneze incubatoare de la noi, indiferent de localitate;

• Suntem singurii distribuitori de incubatoare Cleo 5 care oferim o paletă atât de extinsă de produse specifice creşterii prepeliţelor şi găinilor; este mult mai convenabil să poţi comanda simultan cu incubatorul şi piese de schimb, accesorii pentru viitorii pui.

• Suntem distribuitori de incubatoare Cleo 5 care oferim livrare în absolut orice colţ al ţării, în orice localitate oricât de îndepărtată, direct la domiciliu (prin curierat rapid)

• Operăm cu stocuri proprii pe întreg parcursul anului (nu cu "stoc la furnizor") sau doar sezonier (ca supermarket-urile), astfel încât să putem să onorăm comenzile dvs. cât mai rapid;

• Oferim permanent posibilitatea de a vă îmbunătăţi incubatorul dvs. Cleo cu opţionale şi accesorii noi (indisponibile pentru achiziţie separată în supermarket-uri) - sisteme de suplimentare din exterior a apei din alveolele incubatorului, sisteme de întoarcere semiautomată a ouălor de prepeliţă, găină sau potârniche, grătare bordurate cu rezistivitate sporită, etaj intermediar pentru dublarea capacităţii de incubare;

• Incubatoarele Cleo 5 achiziţionate de la electrounivers.aaz.ro au garanţie 2 ani în baza documentelor eliberate şi, asemeni incubatoarelor Cleo 5 indiferent de unde sunt achiziţionate, beneficiază de accesibilitate către oricare din punctele service autorizate din întreaga ţară.

2. Televiziune prin satelit FREESAT – cartele viaccess Freesat , receptoare HD, antene satelit, lnb, diseq, suporti perete, acccesorii montaj, cabluri, mufe, etc.


• Tel. comenzi 0744507642 de luni pana vineri intre orele 9 - 18  www.electrounivers.aaz.ro

ATENTIE !  
    Inainde de a comanda va rog cititi: TERMENI si CONDITII comenzi TRANSPORT garantii



Incubare oua fazan cu incubatorul Cleo

Ouale fazanilor sunt foarte slabe si au un învelis fragil, de aceea trebuie sã se umble cu foarte mare atenþie cu ele, în special atunci când pãsãrile sunt crescute în voliere. Ouãle trebuie strânse în mod regulat, de 2-3 ori pe zi, iar în cazul unei vremi ploioase sau foarte calde – mai des. Ouãle adunate se pun în suporturi din carton pentru ouã, curate, cu vârful în jos. Ouãle mai mici sunt învelite în hârtie, pentru a nu se fisura în timpul transportului. Ouãle de fazan se pãstreazã la fel ca cele de gãinã. La recoltare se va însemna cu un creion negru, moale, data recoltãrii si numãrul boxei, pentru a se identifica si înlocui masculii nefertili.


FAZAN
  Cel mai târziu la sfârsitul lui februarie, custile pentru depunerea ouãlor trebuie pregãtite pentru primirea femelelor. În coltþuri se pun rãmurele de copaci, mãrãcini, care pot fi folosite drept ascunzãtoare pentru femelele care vor sã-si depunã ouãle în locuri ascunse sau întunecoase. Grupele se formeazã cel mai târziu în prima jumãtate a lunii martie, pentru ca pãsãrile sã aibã timp sã se obisnuiascã cu noul adãpost. Dacã nu se cunosc, unii masculi mai agresivi îsi pot rãni sau chiar ucide partenerele. Din acest motiv, în primele zile ale convietuirii, masculul este separat într-o parte a volierei, cu o plasã de sârmã, pentru câteva zile. Dupã ce începe sã manifeste o atitudine binevoitoare fatã de femele, peretele despãrþitor este înlãturat, însã compartimentul masculului trebuie urmãrit cu atentie timp de încã câteva zile. Riscurile se micsoreazã dacã în volierã existã destule plante vegetale si locuri de ascuns pentru femele.
Din cea de-a 2-a jumãtate a lunii martie încep sã se manifeste instinctele sexuale ale fazanilor. Începe perioada de cãlduri. Masculii devin mai nelinistiþi, se umflu în pene, se învârt în jurul femelelor cu un mers specific, bat din aripi si emit tot felul de sunete. La scurt timp se manifestã instinctele sexuale si la femelele depunãtoare de ouã. Încrucisarea se realizeazã, de obicei, la primele ore ale diminetii. Dacã sunt foarte excitatþi si le incomodeazã pe femele, masculii trebuie separati, pânã când se linistesc.
Spermatozoizii fazanilor sunt foarte rezistenti si sunt în stare sã fertilizeze câteva ouã.
Înainte de depunerea ouãlor, femelele încep sã facã mici gãuri pentru cuibar. Gãurile trebuie sã fie lãrgite si în jurul lor se pune iarbã, frunzis sau muschi. Cuibul poate fi fãcut bucãti de pãmânt scoase împreunã cu iarbã.
În libertate, o femelã poate depune între 16 si 18 ouã, înainte de a începe clocirea lor. În captivitate, numãrul ouãlor recoltate de la o singurã fãzãnitã poate ajunge la 70 de bucãti de-a lungul a 3 luni: aprilie-iunie. Media este situatã în jurul a 55 de ouã/femelã. Se pot recolta ouã si mai târziu, în luna iulie, dar ele au o fertilitate foarte scãzutã.
Ouarea începe dupã ce vremea se încãlzeste, în mod normal în jur de mijlocul lui aprilie si se terminã, tot de obicei, în prima jumãtate a lui iunie. Conditiile climaterice nefavorabile pot amâna procesul de depunerea ouãlor iar cele favorabile îl pot accelera cu 10-15 zile.
La începutul primãverii, în cazul unei rãciri bruste, procesul de depunere a ouãlor poate fi încetinit sau oprit, însã dupã încãlzirea vremii, el este reluat. Femelele din rasele mai productive de ouã o datã la 2 zile, în special seara. Ele devin nelinistite, fug haotic în diferite directii si înainte de ouare se îndreaptã spre cuibar. Femelele din rasele de vânãtoare ouã uneori dezordonat, acolo unde se gãsesc pe moment.
Capacitatea de ouare si fertilitatea depind de multi factori. Pe primul loc se aflã conditiile de crestere si alimentatia. Pe cel de-al 2-lea loc se aflã vârsta. Cei mai buni indicatori îi au femelele aflate în al doilea ciclu de ouare. Fertilitatea la unii masculi mai vârstnici este mai mare decât la cei tineri. Puii rezultati de la pãrinti mai în vârstã au o mai mare vitalitate si sunt mai rezistenti la boli.
Existã metode de stimulare artificialã a productiei de ouã: femelele sunt închise în custi luminate artificial si natural, succesiv, astfel încât perioada de luminã zilnicã sã fie de 13 ore, începând cu 1 martie. La rândul lor, masculii trebuie supusi acestui regim începând cu o lunã mai devreme.
La începutul sezonului pentru ouare, fertilitatea este întotdeauna mai micã însã ajunge, dupã câteva zile, la capacitatea sa maximã. În cazul unei bune îngrijiri si a unei hrãniri cu produse de origine animalierã, fertilitatea la fazani poate fi de peste 95%, fenomen rar întâlnit la alte rase de pãsãri de curte. Atunci când nu sunt bine hrãniti, când nu au suficiente substante minerale si vitamine în tain, este posibil ca unele pãsãri, în special masculii, sã spargã ouãle aflate la clocit. Cojile de ouã care se dau ca adaos de substante minerale trebuie sã fie bine fãrâmitate. În luna mai fertilitatea ajunge la valoarea maximã, de 98%.
Ouãle fazanilor sunt foarte slabe si au un învelis fragil, de aceea trebuie sã se umble cu foarte mare atentie cu ele, în special atunci când pãsãrile sunt crescute în voliere. Ouãle trebuie strânse în mod regulat, de 2-3 ori pe zi, iar în cazul unei vremi ploioase sau foarte calde – mai des. Ouãle adunate se pun în suporturi din carton pentru ouã, curate, cu vârful în jos. Ouãle mai mici sunt învelite în hârtie, pentru a nu se fisura în timpul transportului. Ouãle de fazan se pãstreazã la fel ca cele de gãinã. La recoltare se va însemna cu un creion negru, moale, data recoltãrii si numãrul boxei, pentru a se identifica si înlocui masculii nefertili.
Ouãle de fazan au culoare verzuie, uniformã,  greutatea lor variind între 30-35 de grame. Primele ouã sunt mai mici (32 g în medie), ele crescând de-a lungul perioadei de depunere. Pentru incubatie, se vor alege ouãle cu o micã strãlucire, nu cele mate.
Ouãle adunate sunt marcate prin înscrierea initialei rasei si data ouãrii. Ouãle trebuie sã fie puse în incubatoarele pentru clocit cel mai târziu dupã 3 zile, deoarece calitãtile lor de incubatie se deterioreazã foarte repede. În cazul pãstrãrii ouãlor timp de o sãptãmânã, capacitatea lor de clocire se reduce cu 10%, iar în cazul pãstrãrii lor timp de cel mult 10 zile , cu 15-20%. Condiþiile de depozitare sunt 10-13 grade Celsius si o umiditate de 50-60%. În timpul perioadei de conservare, ouãle vor fi asezate în pozitie verticalã, usor înclinate, cu partea mai latã în sus. Întoarcerea lor nu este neapãrat necesarã, important fiind ca durata pãstrãrii sã nu depãseascã 10 zile.
Unii crescãtori acordã o importantã deosebitã culorii cochiliei: ouãle mai pigmentate sunt, în general, mai putin fertile. De asemenea, ei evitã incubarea ouãlor a cãror coajã este rugoasã, care au forme anormale, sau sunt prea mici. Aceste ouã sunt produse de femele la începutul sezonului, si abia dupã 4-6 ouãri se obtin ouãle cu greutate si aspect normal.
Dacã nu existã suporturi de carton, ouãle pot fi tinute si culcate însã trebuie întoarse în fiecare zi la 180 de grade, pentru a-si pãstra capacitatea de clocire. Pentru transportul ouãlor se folosesc lãdite de transport pentru ouã. Mijloacele de transport trebuie sã circule cu o vitezã mai micã pentru a se evita gropile si denivelãrile de pe drum.
Clocirea ouãlor
Ouãle de fazan se clocesc într-un interval de 24-25 de zile, cu exceptia raselor la care perioada de incubaþie este de 27-28 de zile. Înainte de a fi introduse în incubator, ouãle se vor lãsa 24 de ore, dupã transport, pentru a se „odihni”.
Clocirea artificialã
  La început este mentinutã temperatura de 37,5 grade, iar în ultimele 4 zile ea se urcã la 39 grade. Umiditatea relativã a aerului este de 60%, iar în ultimele zile de crestere pânã la 70-80%.
Ouãle din incubator se întorc din cea de-a 3-a zi pânã la iesirea puilor, la fiecare 8 ore sau de 3 ori pe zi.
Incubatorul reactioneazã la temperatura din camerã, care trebuie sã fie mentinutã la o valoare relativ egalã. Camerele în care sunt asezate trebuie sã fie aerisite mai des si la un interval mai scurt de timp. Dupã iesirea din ouã si uscare, puii de fazani sunt asezati într-o baterie de custi. Dacã se foloses o lampã cu infrarosii, aceasta se ridicã la 40 cm deasupra puilor, iar ulterior la 60 cm.
În cazul cresterii naturale, ouãle se clocesc direct pe pãmânt, unde se rãcoresc si absorb umiditatea necesarã pentru dezvoltarea normalã a embrionilor.
Întârzierea ecloziunii se datoreazã temperaturii scãzute din incubator sau eclozionator, a calitãtii scãzute a ouãlor (vechi). Dacã temperatura este prea ridicatã, ecloziunea întârzie, creste concentratia de dioxid de carbon, puii vor avea abdomen mare si murdari de continutul oului.
Ecloziunea prematurã este datoratã temperaturii prea ridicatã în eclozionator. Apar pui de talie micã, cu embrion uscat.
Dacã avem exces de aerisire, rezultând o umiditate scãzutã în eclozionator, coaja oului se sfãrâmã usor, membrana devine elasticã, de consistenta cauciucului, si puiul moare asfixiat.
Dacã avem umiditate prea scãzutã în eclozionator coroboratã cu ouã vechi sau pãstrate incorect, aerisire insuficientã sau supraîncãlzirii camerei de ecloziune, exces de umiditate în incubator, puii cresc foarte mari si nu pot iesi din ou, murind sufocati. Aceasta se mai datoreazã si oscilatiilor de temperaturã si în mod special supraîncãlzirii în primei sãptãmâni a incubatorului, incubatiei la o temperaturã foarte scãzutã sau foarte ridicatã.
Embrionii mor în ou, datoritã excesului de temperaturã în incubator în timpul primelor 15 zile, neîntoarcerii ouãlor deloc sau neregulat.
Temperatura foarte ridicatã în incubator produce hemoragii si moartea embrionilor în special între a 3-a si a 15-a zi de incubatie. Temperatura prea ridicatã în eclozionator în timpul zvântãrii puilor îi face foarte nervosi.
   Sper sa va fie utila aceasta informare si astept comanda dvs. de incubatoare la tel. 0744507642.  

Vizitati magazinul on line www.electrounivers.aaz.ro



incubare oua prepelita, selectarea oualor bune de incubat, pregatirea incubarii

incubarea oualor de prepelita, selectarea oualor bune de incubat, pregatirea incubarii


1. Selectarea ouãlelor bune de incubat
    Se eliminã la selectie ouãle prea mari, ouãle prea mici, ouãle deformate sau cu aspect morfologic atipic, ouãle cu coaja crãpatã sau spartã (inclusiv microfisuri observabile la o examinare la bec sau ovoscop) si ouãle contaminate vizibil cu dejectii.  Sperãm cã orice vânzãtor de ouã de incubat va face selectia morfologicã optimã pentru dumneavoastrã, astfel încât sã vã ofere doar ouã apte pentru incubat. Ouãle de la prepelitele care încã nu au atins curba maximã de ouat (curbã maximã care se atinge pe la vârsta de cca. 12-14 sãptãmâni) si ouãle de la prepeliþele prea bãtrâne (peste un an si jumãtate) au un randament mai scãzut la eclozare. Cele mai mari rate de eclozare se obtin de la mãtcile de prepelite cu vârste cuprinse între 8 si 15 luni, dar diferentele sunt mai degrabã cel mult fin sesizabile, de câteva procente. Explicatia provine din faptul cã mãrimea ouãlor, rata fertilitãtii si viabilitatea puilor obtinuti cresc cu înaintarea în vârstã a prepelitelor de la care se utilizeazã ouã de incubat.
Ouãle cu coaja lucioasã si cele cu coaja matã au rate de succes similare, sunt în egalã mãsurã optime pentru incubat.

2. Perioada de incubat la ouãle de prepelitã
  Asa cum majoritatea dintre dumneavoastrã stiti, perioada de incubatie la majoritatea prepelitelor din rasele comune (Japanese Seattle, Auriu de Manciuria, Tibetane, Polare, Tuxxedo ) este de 16-17 zile (exceptând prepeliþele californiene cu mot, la care perioada este de 22-23 de zile). Nu vom insista pe acest subiect. Ce se stie mai puþin este cã existã posibilitatea ca sã aparã si la prepelitele comune întârzieri de eclozare – e adevãrat, sunt exceptii rare. Dacã întâlniti vreodatã aceastã situatie, nu dispera si mai ales nu aruncati ouãle. Dacã termenul de 17 zile s-a încheiat si nu aveti activitate în incubator, spargeti 1-3 ouã si vedeti dacã puii sunt vii si încã în formare. Dacã da, aveti rãbdare, sunt sanse mari sã aveti pui frumosi si sãnãtosi, chiar dacã se va întâmpla cu câteva zile întârziere. În aceastã situatie fiind, eu nu am mai întors ouãle din ziua a 14-a (asteptând ca eclozarea sã aibã loc ca de obicei); neîntoarcerea ouãlor din ziua a 14-a pânã în ziua a 23-a nu a avut niciun impact negativ.
3. Pastrarea oualor de prepelitã înainte de a se pune la incubat
  Este recomandat sã nu se depãseascã o sãptãmânã, ca interval de timp de la ouat pânã la utilizarea ouãlor la incubare, în conditii optime de depozitare si utilizând tehnicile corecte de pãstrare a ouãlor pentru incubat. În cazuri exceptionale se poate depãsi limita de 7 zile pânã la a atinge chiar 14 zile, dar viabilitatea ouãlor scade constant cu trecerea timpului. Nu recomandãm utilizarea la incubat a ouãlor neconforme fiziologic, care au fost refrigerate sau congelate sau care sunt mai vechi de douã sãptãmâni, indiferent de tehnica de pãstrare si de modul de depozitare. În teorie, se recomandã ca ouãle se fie pãstrate pe o laturã sau cu capul în jos, si sã fie întoarse zilnic. Noi am testat rata de eclozare la ouã tinute o sãptãmânã în diverse pozitii fãrã sã sesizãm diferente notabile la rezultate (în spetã, randament mai slab la eclozare din cauza ouãlor care au nimerit sã fie depozitate cu vârful în sus în cosul cu ouã de incubat în perioada de pre-incubare).
4. Pregatirea incubarii
   Se are in vedere masuri de  preventie si de minimizare a riscurilor de contaminare (igienã strictã a spatiilor de crestere a prepelitelor, sisteme de separaþie automatã a dejectiilor de ouã, sisteme de extragere automatã rapidã a ouãlor din spatiul de crestere a prepelitelor, selectie a ouãlor de incubat si dupã criterii de conformitate din punctul de vedere al biosecuritãtii, dezinfectare strictã a incubatoarelor între utilizãri). Înainte de a utiliza incubatorul (ca si imediat dupã utilizare), spãlati-l si dezinfectati-l temeinic.  Utilizati incubatorul într-o încãpere cu temperaturã constantã, preferabil între 20-25 de grade celsius. Este o idee bunã sã micsorati transferul termic dintre incubator si mediul ambient prin învelirea acestuia într-o pãturã pe pãrtile laterale si sub fundul incubatorului cand in incapere temperature este sub 18 grade.
Vã recomandãm insistent sã NU folositi incubatoare care folosesc elemente constructive din lemn sau derivate din lemn (OSB, MDF etc.) nici la pereti, nici la suporturile de ouã – lemnul nu se poate igieniza si dezinfecta bine indiferent cât vã strãduiti si astfel vã asumati riscuri uriase cu urmãri dezastruoase la nivelul întregii crescãtorii (infectiile se rãspândesc repede si creazã pagube mari cu efecte pe termen îndelungat). (De altfel, acelasi risc este si la cresterea prepelitelor în custi din lemn). În plus, în incubatoare este cãldurã constantã si umiditate ridicatã, si lemnul "lucreazã" în timp, deci fiablitatea unui asemenea incubator este din start compromisã. Unii preîncãlzesc incubatorul înainte de a introduce ouãle; nu e o idee rea, dar noi nu o folosim, o considerãm inutilã. Nu uitati sã armati incubatorul cu apã caldã (la temperatura de 38-40 de grade celsius) în alveola sau alveolele dedicate acestui scop, în conformitate cu specificatiile incubatorului.
În cazul în care nu dispuneti de un incubator cu întoarcere automatã sau semi-automatã, însemnati ouãle pe una din laturi înainte sã le bãgaþi la incubat, ca sã puteti sti ulterior care ouã au fost întoarse si care nu (un mic X cu markerul e suficient, de exemplu). Dacã aveti ouã din mai multe surse, e o idee bunã sã le faceti semne distincte, ca sã puteti face evaluãrile corecte la final.

5. Câte ouã de prepelitã încap într-un incubator obisnuit, pentru ouã de gãinã, din comert?
În incubatoarele de capacitate micã, standard 56-58 de ouã de gãinã (de tipul Cleo 5 ), se pot incuba cu succes 140 de ouã de prepelitã, dacã se foloseste o tehnicã corectã. Pe gratarul incubatorului încap de regulã 140 de ouã de prepelitã, iar deasupra acestora se pot aseza intercalat (dispersat) încã cca. 20 de ouã de prepelitã. 
6. Cât de des trebuie sã întorc ouãle?  În care din zile? Ce tehnicã de întoarcere a ouãlor dã rezultate optime?
    Ouale se intorc din a doua zi pana in ultimele doua zile inainte de eclozare. În cazul în care incubati ouã suprapuse (170 de ouã într-un incubator obisnuit ), vã recomandãm urmãtoarea procedurã de întoarcere a oulor la fiecare 10 ore: ouãle care sunt deasupra, la întoarcere vor fi pozitionate dedesubt si reciproc; ouãle care au fost pozitionate în mijlocul incubatorului vor fi pozitionate pe margini si reciproc; toate ouãle se întorc manual la 180 de grade în jurul propriei axe (de exemplu dacã au fost toate cu marcajul în sus, dupã întoarcere vor fi toate cu marcajul în jos – sau invers, dupã caz). Nu vã faceti griji cã se rãcesc ouãle pânã efectuati operaþiunea, 5-10 minute nu sunt o problemã dacã nu asezati temporar ouãle scoase pe suprafete reci (podea, beton în loc de un material textil, de exemplu). Mare atentie la manevrarea ouãlor – dacã oul capãtã microfisuri de la manevrare defectuoasã, indiferent cât de mici sunt crãpãturile, este un ou compromis, se poate înlãtura din incubator. Nu vã îngrijorati si nu vã descurajati ( nu vã panicati – nu e cazul), dexteritatea se capãtã în timp. Ouãle nu se întorc în primele douã zile nici în ultimele douã zile de incubare (zilele 1, 2, respctiv 15 si 16). În zilele 3-14 de incubare (inclusiv), ouãle trebuie întoarse (manual, semiautomat sau automat) de cel puþin douã ori pe zi.  Nu uitati sã verificati sã existe apã în alveole!
În ultimele douã zile, cresteti umiditatea în incubator prin umplerea alveolelor speciale cu apã cãldutã curatã si stropind ouãle cu o pompitã manualã cu pulverizator, cu apã caldã (38 de grade celsius) de fiecare datã când umblati la incubator. Un aspect de importantã majorã în procesul de eclozare este acela al mentinerii în permanentã umedã membrana cochilierã visceralã.
  Cele mai frecvente cazuri de pui care mor în ou chiar la final, când deja au ciocãnit sã iasã sunt generate de faptul cã membrana cochilierã se usucã si puiul nu o mai poate rupe. Membrana se usucã doar dacã nu mai este acoperitã la exterior de coaja calcaroasã, câtã vreme este acoperitã de coajã este în regulã; mare atentie însã, imediat ce coaja s-a desprins de pe ea, fie si de pe o portiune micã, membrana expusã aerului ambient se usucã rapid, indiferent de umiditatea din incubator si trebuie udatã frecvent cu un pulverizator cu apã caldã (37-39 de grade).

   Dinspre exterior spre interior, oul este compus dintr-o coajã calcaroasã poroasã albã cu strat pigmentat bej "stropit" maroniu; membrane cochiliere viscerale (cu camerã de aer); albus (format din trei straturi - stratul extern fluid, stratul median dens si stratul intern fluid); membrana vitelinã (membrana gãlbenusului) cu stratul salazifer, salazele(care tin gãlbenusul spre centrul oului) si cu discul germinativ (blastoderm, popular numit "bãnut"); gãlbenusul  (cu straturile sale suprapuse de nifelus alb si nifelus galben).
7. Când pot fi ajutati puii sã iasã si cand nu ?
Dacã puiul a ciocãnit oul de mai mult de 18 ore fãrã sã continuie sã decupeze membrana si coaja puteti incerca o interventie de salvare. Înlãturati o bucãticã de coajã si verificati cu atentie membrana cochilierã visceralã. Dacã aceasta mai este încã vascularizatã (traversatã de vase de sânge active, opriti imediat orice interventie asupra oului si lãsati-l în continuare la incubat: puiul încã nu este pregãtit sã eclozeze din ou. Dacã îl "ajutati" în aceastã fazã rupând membrana cât timp aceasta mai este vascularizatã, cel mai probabil veti cauza hemoragii semnificative pentru pui si acesta nu va supravietui. Dacã membrana nu mai este vascularizatã, de la caz la caz, puteti decide dacã sã lãsati puiul sã iasã singur din ou (dumneavoastrã având grijã doar sã fie membrana udatã frecvent cu un pulverizator cu apã curatã, o datã la douã-trei ore), sau dacã interveniti si cât de mult: ciupiti putin membrana sã ajutati puiul si îl lãsaþi sã iasã singur, sau pre-perforati cu mare grijã în continuare capacul început de pui în coajã (eventual si rupeti membrana dechizând "capacul" oului lãsând puiul sã iasã singur din ou, sau interveniti pânã la capãt si scoateti si puiul din ou. Ultima variantã nu v-o recomand decât dupã ce cãpãtati mai multã experientã si stiti bine ce faceti; dacã desfaceti complet "capacul" oului (coaja spartã si membrana nevscularizatã ruptã) considerãm cã este un ajutor suficient acordat puiului, si aceastã manevrã se impune doar în cazuri rare, de obicei puii se descurcã foarte bine singuri, mai ales dacã provin din ouã de calitate.
8. Cât trebuie tinuti puii în incubator dupã eclozare?
Unii tin puii pânã se usucã; noi de fiecare datã când umblãm în incubator (o datã la câteva ore) colectãm toti puii eclozati, indiferent cã s-au uscat deja sau tocmai au iesit din ouã. Îi plasãm într-un colector de pui încãlzit cu bec cu incandescentã pentru 8-12 de ore, apoi îi mutãm în maternitãtile noastre cu adãpãtori automate, unde primesc în primele trei sãptãmâni de viatã furaj de pui, apã cu un complex polivitaminic buvabil si desigur cãldurã conform cerintelor spcifice stadiului de dezvoltare.
9. Ce fac dacã se ia curentul?
Se înveleste incubatorul în pãturi suplimentare, inclusiv pe capac (dar fãrã sã se obtureze aerisirea incubatorului), plasând între incubator si pãturi sticle cu apã fierbinte (cca. 50-60 de grade). Verificati o datã la 3 ore discret (fãrã sã tulburati prea tare izolatia) dacã trebuie înlocuite sticlele cu apã. Atentie la revenirea curentului, sã nu uitati sã îndepãrtati suplimentãrile acestea de la incubator, riscati sã compromiteti rata de eclozare. În orice caz, exceptand perioada verii, recomandarea este sã utilizati acest gen de incubatoare  prezentate la www.electrounivers.aaz.ro  permanent învelite în material termoizolant (pãturi etc.) peste tot cu exceptia pãrtii superioare, si în încãperi fãrã varatii de temperaturã. De exemplu, la temperaturã ambientalã de 20 de grade Celsius.
10. Care este o ratã bunã de eclozat la prepelite?  Cum stiu cât de bune pentru incubat au fost ouãle utilizate?
La prepelite, se considerã rate bune de incubat cele care depãsesc 75%. Cu incubatoarele de tip Cleo, de la noi am obtinut constant 80% ratã de eclozare în conditii de incubare cu ouã de calitate (productie proprie), folosind tehnicile de incubare descrise. Rate de eclozare spre 90% sunt considerate excepþionale si se obtin foarte greu cu asemenea incubatoare pe care le folosesc crescãtorii mici. Ratele de incubare sub 65-70% aratã faptul cã fie nu s-au utilizat ouã de incubat viabile, fie nu s-a folosit o tehnicã corectã de incubare, fie au fost cãderi de curent (de care a stiut sau nu crescãtorul – se poate întâmpla pe parcursul noptii de exemplu). La sfârsitul incubãrii, vã recomandãm sã spargeti fiecare ou si sã vedeti dacã sunt limpezi (infertile), dacã au pui morti în ou si în ce stadii de dezvoltare au murit în ou. Dacã aveti ouã de incubat din mai multe surse, vã recomandãm sã însemnati diferit ouãle pentru a putea face evaluãri distincte pe fiecare sursã. Spre diferentã de ouãle de gãinã, pigmentarea specificã ouãlor de prepelitã împiedicã sortarea corectã a ouãlor fertile de cele infertile în timpul incubãrii – rezultatele le aflati abia la sfârsit.
11. Care pot fi cauzele unei slabe ecloziuni?
O ratã slabã de eclozare poate avea cauze multiple. Unele se pot datora furnizorului de ouã de incubat, altele pot fi din vina crescãtorului care face incubarea  sau din cauze independente de vointa persoanelor direct implicate:
o cantitate semnificativã de ouã infertile între ouãle de incubat (ouã care au fost pãstrate necorespunzãtor, refrigerate etc.);
o cantitate mare de ouã improprii incubatului (ouã vechi, ouã neselectionate corect morfologic sau ouã provenind de la prepelite crescute în conditii precare de igienã sau de nutritie, prepelite cu stare de sãnãtate alteratã etc.; totul are legãturã:  o furajare de calitate fãcutã profesional face ca femelele sã fie bine dezvoltate si sã facã ouã de calitate, face ca masculii sã fie virili si în formã maximã – toate acestea influenteazã calitatea ouãlor de incubat) mentiune:  de asemenea, aceasta este si o posibilã cauzã pentru eclozarea de pui slab dezvoltati cu mortalitate ridicatã în perioada imediat urmãtoare;
infectii (ale prepelitelor, ale ouãlor sau infectie în incubator datoritã proastei întretineri sau a materialului constructiv impropriu – de ex. lemn, MDF, OSB la peretii sau tãvile incubatorului)
utilizare incorectã a incubatorului (setãri incorecte de temperaturã, umiditate etc.) sau incubator defect (nefunctional în parametrii necesari sau chiar complet nefunctional)
incubator prost construit – cea mai mare si cea mai frecventã problemã a incubatoarelor de capacitate medie (300 - 3.000 de ouã) fãcute de diverse persoane care se pricep la partea electricã si electronicã dar nu si la partea de fizicã (optimizarea fluxului curentilor de aer prin tunele de aer care sã asigure uniformizarea temperaturii în întreg incubatorul), am întâlnit plângeri de acest gen din partea utilizatorilor atât pentru incubatoare artizanale fãcute de diverse personte.; tehnicã incorectã de incubare (microfisurarea ouãlor la întoarcerea manualã, depozitãri intermediare improprii etc.);
cãderi de curent.
12. Cum interpretez reultatele incubãrii?
Multi pui cu deficiente ("pui crãcãnati"), sau/si pui care eclozeazã mai repede decât ar trebui: temperatura de incubare este prea mare. Dacã aveti incubatorul recomandat de noi la www.electrounivers.aaz.ro  care permite ajustarea temperaturii, reduceti temperatura de incubare cu 0,5 grade celsius.
Pui care eclozeazã mai tâziu decât ar trebui: Temperatura constant prea joasã în incubator (procedati invers fatã de recomandarea anterioarã) sau scãdere temporarã a temperaturii de incubare, pe parcursul perioadei de incubare. Dacã întâlniti vreodatã aceastã situatie, nu disperati si mai ales nu aruncati ouãle. Dacã termenul de 17 zile s-a încheiat si nu aveti activitate în incubator, spargeti 1-3 ouã si vedeti dacã puii sunt vii si încã în formare. Dacã da, aveti rãbdare, sunt sanse foarte mari sã aveti pui frumosi si sãnãtosi, chiar dacã se va întâmpla cu câteva zile întârziere. În aceastã situatie fiind, noi nu am mai întors ouãle din ziua a 14-a (asteptându-ne ca eclozarea sã aibã loc ca de obicei); neîntoarcerea ouãlor din ziua a 14-a pânã în ziua a 23-a nu a avut niciun impact negativ.
Puii eclozeazã într-un interval larg de timp (diferente mai mari de 48 de ore între primii pui si ultimii pui eclozaþi din aceeasi serie): ouãle nu au fost incubate la aceeasi temperaturã / au existat diferente de temperaturã în interiorul incubatorului care nu au fost compensate prin utilizarea unei tehnici adecvate de intoarcere a ouãlor (în special rotirea ouãlor în diferite zone din incubator la fiecare întoarcere: ouãle care au fost pozitionate sus schimbã locul cu cele din stratul de jos, cele care au fost în mijlocul incubatorului cu cele care au fost spre exterior etc.); ouãle provin din zile de recoltare destul de distantate unele de celelalte.
Pui morti în ultima fazã de dezvoltare, chiar la eclozare : umiditate incorectã în incubator / eclozionator, cazuri multiple de membranã cochiliarã nevascularizatã uscatã pe care puiul n-a avut forta de a o mai rupe pentru a iesi din ou.
13. Cum stiu cât de proaspãt este un ou?
Fãrã un set de analize de specialitate nu se poate determina cu precizie prospetimea unui ou. Cu toate acestea, existã câteva tehnici de estimare:
cu cât un ou este mai vechi, cu atât stratul median dens de albuminã se fluidizeazã si salazele slãbesc tinerea membranei viteline spre centrul oului; spre diferentã de un ou proaspãt, un ou mai vechi va prezenta la examinarea continutului pe o suprafatã întinsã un gãlbenus mai întins si un albus mai putin ferm si cu o opacitate mai scãzutã.
un ou refrigerat îsi pãstreazã caracteristicile similare unui ou proaspãt mai mult timp decât un ou tinut la temperaturi normale (de exemplu, un ou pregãtit pentru incubare).
ouãle de gãinã proaspete se scufundã când sunt introduse în apã, ouãle mai vechi plutesc;
Va multumim daca a-ti comandat la noi incubatorul prezentat si va dorim success in cresterea pasarilor.





Ovoscopul este aparatul cu care controlam ouale albe de incubat.

Ovoscopul este aparatul cu care controlam ouale albe de incubat. 
Folosim un Ovoscop pentru a determina ouale in care se dezvolta embrionul in perioada de incubare.  Este destinat pentru ouale urmatoarelor specii: gaina, bibilica, rata, gasca. Nu este destinat oualor de prepelita.
Ingrijirea oualor in timpul clocitului.
In timpul perioadei de clocit este necesar sa se faca doua controale pentru a depista ouale limpezi si cele cu embrioni morti, care se indeparteaza din cuibar.
 La ouale de gaina, primul control se face in ziua a saptea si cel de-al doilea in ziua a 14-a.
Prin transparenta oului vom observa, dupa 7 zile de la inceputul clocitului, o zona rotunda foarte clara la varful rotunjit al oului (care este camera cu aer), iar in prelungirea camerei cu aer se distinge o retea, asemanatoare ramurilor unui pom, de culoare rosie, ce se intinde pana la mijlocul lungimii oului sau ceva mai mult.


Aceasta imagine este o dovada sigura ca in oul respectiv embrionul se dezvolta normal.
Daca in oul examinat nu se constata aceasta retea si continutul apare clar, uniform, este sigur ca nu are embrion si este un ou limpede. Acesta n-a fost fecundat si n-a avut, deci, din ce sa se dezvolte un embrion.

Unele oua pot prezenta la aceasta varsta un cordon (ca un inel ) rosu in mijloc. Astfel de oua au embrioni morti. In ziua a 14-a, aspectul oualor cu embrion in dezvoltare este urmatorul: reteaua amintita, de culoare rosie, s-a extins pe toata suprafata interna a oului, inclusiv peste varful ascutit.

Ouale cu embrioni morti, intre ziua a 7-a si a 14-a, prezinta o retea rosie care nu ajunge la varful ascutit al oului.

La ouale de curca si de rata, primul control se face la 9 zile, iar la cele de gasca la 10 zile.
Al doilea control la ouale de curca si de rata se face la 18 zile, iar la cele de gasca la 21 de zile.
Semnele ce se pot constata sunt asemanatoare cu cele descrise pentru ouale de gaina.

Este necesar sa se inlature din incubator atat ouale limpezi, cat si cele cu embrioni morti, deoarece acestea influenteaza negativ incalzirea normala a oualor cu embrioni vii.

Comanda acum la noi ovoscopul pentru microferma ta.
Tel. comenzi 0744507642 ATENTIE !  
    Inainde de a comanda va rog cititi: TERMENI si CONDITII comenzi TRANSPORT garantii



magazin incubatoare: www.electrounivers.aaz.ro